Van oorsprong werd Kendo Kai Den Haag opgericht als Kendo vereniging. Deze discipline kan en wordt nog steeds beoefend bij Kendo Kai Den Haag. Van de circa 30 dojo in Nederland waar kendo kan worden beoefend is Kendo Kai Den Haag de oudste en ook één van de grootste dojo. Kendo, een eeuwenoude krijgskunst vindt zijn oorsprong in de samoeraitraditie van het feodale Japan. Het gelijkt daarin met de aanverwante budodisciplines iaido en jodo. Kortweg gezegd komt het moderne kendo voort uit het traditionele kenjutsu.

kendo_opendag_04

kendo_opendag_05

kendo_proeftraining_01

Bij de eerste kennismaking valt vooral de beschermende uitrusting op. Even tasten de tegenstanders elkaars verdediging af; dan volgt een aanval die erop gericht is de tegenstander met één slag uit te schakelen. De felle aanvalskreten (Kiai) en de luide klappen van de bamboezwaarden (shinai) op de beschermende pantsers (bogu) zorgen voor een imponerende begeleiding.

Het concept van Kendo is de afgelopen decennia onveranderd  gebleven en zo ook de tradities welke van oudsher aanwezig zijn in budo. Hoewel het voorgaande het idee zou kunnen geven dat Kendo een starre en onveranderlijke krijgskunst is, is niets minder waar. Kendo is steeds in ontwikkeling en hetzelfde kan gezegd worden over Kendoka, dit is dan ook het concept van Kendo ‘Het menselijk karakter disciplineren door de toepassing van de principes van het zwaard’. Het vergt naast snelheid ook perfecte timing, goede techniek en een grootuithoudingsvermogen waarbij etiquette steeds een  zeer belangrijke rol speelt. Immers het was destijds een zaak van levensbelang om andere samoerai niet te beledigen. Elke provocatie kon worden beantwoord met een snelle uitval van het vlijmscherpe zwaard!

Zodoende is Kendo niet alleen fysiek maar ook mentaal uitdagend.

YouTube voorvertoningsafbeelding